Plastflasker omfattet af pantsystemet har et markant lavere klimaaftryk end kartoner, bekræfter en LCA-screening udført af DTU Environment for Bryggeriforeningen. Det lavere aftryk skyldes primært, at 93% af plastflaskerne indsamles og genanvendes via pantsystemet, mens kartoner i stedet ender i affald til forbrænding.
En tung 50 cl plastflaske på 24 gram inkl. låg, fremstillet af 100 % nyt plast, har et klimaaftryk, der er 25% lavere end en 50 cl karton.
En let 50 cl plastflaske på 14,2 gram inkl. låg, fremstillet med 50% rPET, har et klimaaftryk, der er 64% lavere end en 50 cl. karton. Beregningen viser klart, at både vægtreduktion, brug af genanvendt plast og lokal fremstilling reducerer klimaaftrykket betydeligt.
Se pressemeddelelsen fra Bryggeriforeningen her
Vand på flaske er ikke problemet
- Plastflasker til vand udgør kun 1,7% af det samlede plastemballageforbrug, og kun 0,15% af den mængde plast kommer til forbrænding i Danmark
- 93% af alle plastflasker indsamles og genanvendes
- Forbruget af flaskevand (med og uden brus) i Danmark svarer til 20 liter pr. person. EU's gennemsnit er 115 liter pr. person, pr. år.
Plastflasker har et lavere klimaaftryk end kartoner
DTU Miljø har for Bryggeriforeningen gennemført en miljøvurdering af plastflasker i pantsystemet.
Miljøvurderingen er gennemført for 500 ml vand i flasker af PET, som er den plasttype, der oftest bruges til vand. Plastflaskerne sammenlignes også med 500 ml vand i kartoner (inkl. låg), som ender i affaldet til forbrænding.
DTU Miljø konkluderer:
- Kartoner har et større CO2-aftryk end plastflasker – det skyldes i høj grad, at plastflasker bliver genanvendt, hvorimod kartoner bliver brændt
- Plastflasker har et klimaaftryk, der er 25%-72% mindre end kartoners klimaaftryk, alt efter flaskernes vægt og indhold af genanvendt plast
- Jo mere genanvendt plast i flaskerne, desto lavere klimaaftryk
- Jo lettere flasker, desto lavere klimaaftryk
Kilde: Bryggeriforeningen